ایستگاه تحقیقات چای شهید چمران نشتارود PDF Print E-mail
Written by مدیریت سایت   
Sunday, 13 March 2011 08:41

ایستگاه تحقیقات چای شهید چمران نشتارود

موقعیت جغرافیایی: استان مازندران، شهرستان تنکابن، بخش نشتا،  دهستان تمشکل، روستای سر فقیه آباد

نوع مالکیت: دولتی

سال احداث: 1365

مختصات:  طول جغرافيايي: ً 26  َ 01  0 51               عرض جغرافيايي: ً 14  َ 42  0 36

ارتفاع:  بالاترين ارتفاع از سطح دريا: 45  پايين‌ترين ارتفاع از سطح دريا: 29         ميانگين ارتفاع از سطح دريا: 37

مساحت: حدود 20 هکتار

مساحت باغ چای مادری قابل برداشت: 7 هکتار

مساحت قطعات جهت کشت قلمه: 3 هکتار

مساحت قطعه طرح های تحقیقاتی: 5/0 هکتار

مساحت تاسیسات:  4هکتار شامل فضای سبز، جاده و ساختمان‌های مسکونی، اداری، نگهبانی و انسکتاریوم

مساحت زمین‌های آیش وکشت محصولات فصلی: 5/5 هکتار

سیستم آبیاری مورد استفاده: آبیاری تحت فشار بارانی

بافت خاک ایستگاه: رسی شنی

تعداد پرسنل: 26 نفر شامل چهار کارشناس کشاورزی، یک کاردان، یک کارمند امور دفتری، یک انباردار، یک راننده، یک نفر خدمات، شش نگهبان و یازده کارگر زراعی

فعالیت‌ها:

1-طرح های تحقیقاتی دردست اجرا:

1-1-طرح تحقیقات گزینش کلونی برای انتخاب بوته های برتر چای

2-1-طرح تحقیقاتی تجزیه پایداری وبررسی اثرات ژنوتیپ × محیط برای کیفیت وعملکرد درارقام کلونی چای

3-1-طرح تحقیقاتی تاثیر نوع ومقدار کود پتاسه برکمیت و کیفیت محصول چای

4-1-طرح تحقیقاتی بررسی میزان فلزات سنگین در باغ‌های چای منطقه تنکابن

2-تکثیر وتولید نهال:

- تولید وتکثیر نهال چای از طریق غیر جنسی (قلمه) جهت اصلاح باغ های چای با کلون امید بخش 100

3- مبارزه بیولوژیک:

- تولید وتکثیر کفشدوزک کریپتولموس درانسکتاریوم ایستگاه جهت مبارزه با شپشک آرد آلود، از مهمترین آفات چای

4- آموزشی:

- همکاری در آموزش دانشجویان رشته‌های کشاورزی.

-شرکت کارشناسان وکاردان ایستگاه در کلاس‌های تخصصی کشاورزی.

5-برداشت برگ سبز چای:

-برداشت برگ سبز چای از حدود هفت هکتار از باغ های ایستگاه وتحویل آن به کارخانه های چایسازی منطقه

ایستگاه تحقیقات چای شهید چمران نشتارود

مازندران، تنکابن، نشتارود، دهستان تمشگل، رودگرمحله - روستای سرفقیه آباد

تلفن و دورنگار:  01924782453

t

taz1

taz

chai

chai1

koli

nama

 

معرفی مرکز تحقیقات چای کشور

تاریخچه چای در ایران

چای یکی از نوشابه‌های مهم و غیرالکلی رایج در جهان است. منشاء و خاستگاه اصلی این گیاه، کشور چین است. اولین نوشته رسمی در مورد چای در قرن چهارم میلادی توسط کین لونگ (Kien Lung) به رشته تحریر در آمد. ایشان خصوصیات چای و اثرات دارویی آن را توصیف نمودند. در دهم آبان 1279 هجری شمسی، حاج محمد میرزا معروف به کاشف‌السلطنه، بذر و نهال‌های چای را از کشور هندوستان به ایران آورد و کشت آن را در شمال ایران رواج داد. باغ‌های چای توسعه یافت به‌ طوری ‌که هم‌‌اکنون یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی منطقه است.

تولید چای در ایران

باغ‌های چای در شمال کشور، در طول سواحل دریای خزر و در زمین‌های طبیعی مناسب برای کشاورزی، کشت گردیده‌اند.

استان‌های گیلان و مازندران مناطق سرسبزی هستند که در شمال ایران با مناظر دیدنی از جنگل‌های انبوه، باغ‌های چای، مزارع برنج و دیگر محصولات پوشیده شده‌اند. سطح زیر کشت چای حدود 32 هزار هکتار در دو استان گیلان (90٪) و مازندران (10٪) است و به ‌طور پراکنده بین کوه‌های البرز و سواحل دریای خزر جایی که از نظر خاک و شرایط آب و هوایی مناسب برای رشد چای است، گسترده شده‌اند ( َ31 °36 تا َ25 °37 شمالی و َ15 °49 تا َ15 °51 شرقی). حداکثر دما بین 35-30 درجه سانتی‌گراد در ماه‌های تیر تا شهریور و میانگین میزان بارندگی سالانه 1300-1200 میلی‌متر است.

جدول 1- مساحت سطح زیرکشت چای درمناطق مختلف استان‌های گیلان و مازندران (1387)

ردیف

مناطق

سطح زیر کشت (هکتار)

درصد

1

رشت، فومن و شفت

4750

15

2

لاهیجان و سیاهکل

6750

21

3

لنگرود

6300

19

4

رودسر و املش

11300

35

5

تنکابن و رامسر

3200

10

جمع

32300

100

بیش از 70.000 خانوار کشاورز در این منطقه به امر چایکاری مشغول هستند. در استان گیلان بیش از 800 روستای چای‌خیز وجود دارد. حدود 80% کل باغ‌های چای زیر یک هکتار و میانگین باغ‌های چای منطقه برای هر کشاورز به‌ طور متوسط کمتر از نیم هکتار است.

مرکز تحقیقات چای کشور

مرکز تحقیقات چای کشور با هدف تجمیع تمامی فعالیت‌های تحقیقاتی و ارایه توصیه‌های فنی به کشاورزان چایکار و کارخانجات چایسازی بنا گردید. در این مرکز، 3 نفر دکتری تخصصی، 14 نفر فوق لیسانس، 46 نفر لیسانس و 44 نفر تکنسین، فعالیت علمی می‌نمایند. این مرکز هم‌چنین امور اجرایی مربوط به باغبانی، آبیاری، خاک و کود، گیاه‌پزشکی، اصلاح‌نباتات، بیوشیمی،  چایسازی، آموزش و ترویج را انجام می‌دهد. این مرکز دارای 7 ایستگاه تحقیقاتی در استان‌های گیلان و مازندران است.

مرکز تحقیقات چای دارای بخش‌های تحقیقاتی به شرح زیر است:

1.   بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

2.   بخش تحقیقات خاک و آب

3.   بخش تحقیقات علوم باغبانی

4.   بخش تحقیقات فنی مهندسی

5.   بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی

6.   بخش تحقیقات مطالعات اقتصادی و اجتماعی

 

فعالیت‌های اصلی بخش‌های فوق، شامل بررسی اولیه، بحث و تبادل اطلاعات علمی و فنی در مورد طرح‌ها و پروژه‌های ارایه شده توسط محققان و ارجاع آن جهت تائید نهایی به کمیته علمی فنی مرکز است. این بخش‌ها به منظور رسیدن به اهداف تحقیقاتی در زمینه‌های مختلف، به شرح ذیل فعالیت می‌نمایند:

1. مطالعات گیاه‌شناسی، ژنتیک و فیزیولوژی چای با استفاده از روش‌های بیومتری و تکنیک‌های پیشرفته در اصلاح چای. یکی از مهم‌ترین پروژه‌های در دست اجرا، پروژه گزینش کلونی برای تولید ارقام اصلاح‌شده دارای خصوصیات مطلوب نظیر عملکرد بالا، کیفیت مناسب و مقاوم به تنش‌های زنده و غیرزنده و سپس معرفی به کشاورزان چایکار است.

2. بررسی خصوصیات فیزیکی شیمیایی خاک باغ‌های چای و نیز مطالعه وضعیت تغذیه گیاهی، کنترل فرسایش خاک و اصلاح آن برای ارتقای کیفیت و کمیت محصول چای.

3. مطالعه و انجام فعالیت‌های تحقیقاتی امور باغبانی مانند تکثیر، کشت، قلمه‌گیری، هرس، برگ‌چینی، برداشت، جایگزینی یا واکاری، ریشه‌کنی بوته‌های فرسوده و جایگزینی با ارقام اصلاح شده‌ دارای کیفیت و کمیت مناسب.

4. مطالعه روش‌های مختلف آبیاری و اثرات آنها روی افزایش کمی و کیفی محصول و امکان توسعه آبیاری بارانی در باغ‌های چای.

5. مطالعه و بررسی کیفیت بیوشیمیایی برگ‌سبز و چای‌سیاه، اندازه‌گیری‌های صفات مرتبط با کیفیت برای انجام امور تحقیقاتی، مطالعه عواملی که بر روی کیفیت چای سیاه در مراحل تولید تأثیرگذار هستند و انجام کارهای تحقیقاتی در کارخانه آزمایشی در مقیاس کوچک برای تولید چای با روش‌های ارتدکس و C.T.C  با کمک ماشین چای‌سازی مینیاتوری.

6. مطالعه آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز و سایر عوامل خسارت‌زا به محصول و هم‌چنین مطالعه شیوه‌های کنترل خصوصاً کنترل بیماری نماتد مولد زخم ریشه چای (Pratylenchus Loosi) .

7. مطالعه نظام‌های بهره‌برداری و بررسی وضعیت اقتصادی کشت و صنعت چای در ایران.

8. آموزش کشاورزان چایکار و پرسنل فنی کارخانه‌ها به منظور رشد مطلوب کشت و صنعت چای، استفاده صحیح از کودهای شیمیایی، کنترل آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز، هرس، برگ‌چینی، روش‌های جدید کشاورزی برای افزایش کیفیت محصول.

9. این مرکز هم‌چنین مسؤولیت انتشار مجلات علمی، خبرنامه‌های چای، نشریات فنی-ترویجی و تحقیقی و تهیه گزارش‌های نهایی طرح‌های تحقیقاتی را عهده‌دار است.

هم‌چنین این مرکز از سال 2008 میلادی به مدت 5 سال به عضویت « انجمن بین‌المللی علوم چای ( ISTS )» در آمده است.

 

مرکز تحقیقات چای کشور

لاهیجان، خیابان شیخ زاهد گیلانی، کدپستی: 77555-44159

تلفن:  4224003-0141          دورنگار:  4225575-0141

نشانی اینترنتی: http://chay.areo.ir

پست الکترونیکی: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Last Updated on Sunday, 13 March 2011 10:22